Avokádová pomazánka


INGREDIENCE:

  • 1/2 plodu    - AVOKÁDO

  • 80 g              - GERVAIS LIGHT (nebo jiný sýr tvarohového typu)
  • 1/2 plodu    - CITRON (LIMETKA)
  •                         SŮL, PEPŘ (CHILLI)

POSTUP:

  1. Avokádo podélně rozkrojte a půlku plodu vydlabejte (jde to opravdu lehce). 
  2. Rozmačkejte vydlabanou část vidličkou. 
  3. Jemně osolte a přidejte nějakou tvarohovou pomazánku (třeba Gervais light)  
  4. Promíchejte a případně dle chuti přidejte ještě nějaké koření. Rád umocňuji jemnou ořechovou chuť posypem z nadrcených vlašských ořechů. A to je vše. 

CHCETE VĚDĚT NĚCO NAVÍC?

Avokádo je ovocným plodem hruškovce přelahodného. S tím se nedá než nesouhlasit. Avšak dle mého názoru je nutná určitá úprava, protože samotné má chuť jako byste jedli lehce ořechové máslo. Je to dáno tím, že avokádo obsahuje vysoké množství rostlinného (prospěšného) tuku. I z toho důvodu je dobré volit tvarohový sýr ve verzi light.

Dále je také avokádo bohatým zdrojem minerálních látek a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5. Pro jeho "máselné vlastnosti" se skvěle hodí pro přípravu pomazánek, která vás dostatečně zdravě zasytí.

Důležitý je už výběr plodu. Ten by měl být vyzrálý (tmavě zelený a na omak už trochu měkký), protože jedině tak půjde lehce rozmačkat. K pomazánce vám vystačí půlka plodu. Co s tou druhou půlkou si ukážeme v příštím receptu, nebo si jí schovejte do lednice zase na další pomazánku.

Rád umocňuji jemnou ořechovou chuť avokáda posypem z nadrcených vlašských ořechů.

Pomazánka je určena k okamžité spotřebě ten den. Pak začne černat (jako každé načaté ovoce), což sice nevadí, a dá se to ještě promíchat, ale už to nevypadá tak přitažlivě. 

Také dejte dobrý pozor, aby se zbytky avokáda nepřišli do styku domácí mazlíčkové. Pro ně je avokádo díky persinu, který je zejména ve šlupce obsažen, jedovaté.