Citace z knihy 

Pravda o doplňcích stravy od Briana R. Clementa

I když vědci umějí vyrobit mořskou vodu s naprosto totožnou chemickou strukturou, jakou má ta přirozená, když do tohoto umělého prostředí dáte mořské ryby, neprospívají a nejsou zdravé, protože to není jejich přirozené prostředí.

Někteří chemici se vás budou dál snažit přesvědčovat, že mořská voda je to samé, jako když do vody přidáte chlorid sodný a že syntetická mořská voda má totožnou chemickou strukturu jako ta přirozená. Ve skutečnosti, jak uvádějí akvaristé, je mořská voda "složitá a ne úplně prozkoumaná směs prakticky všech látek, které kdy svou přítomností poctily naši planetu". Tyto látky vytvářejí synergii, která prospívá životu v moři a udržuje ho.


Věděli jste, že 90 % vitaminu C, který se dnes produkuje ve světě, je syntetických a téměř všechen se vyrábí v Číně?


Rozdíl mezi přírodními a syntetickými látkami asi nejlépe ilustrujeme, když sledujeme, jak jejich molekuly reagují na paprsek polarizovaného světla. Když světlo prochází přírodním vitaminem, vždy se kvůli rotaci molekul ohýbá doprava. Světlo procházející syntetickým vitaminem se rozděluje: jeden paprsek se ohýbá doprava, druhý doleva.


Jako příklad si vezměme syntetický vitamin B1. Začíná se často používaným základním materiálem, uhelným dehtem, pak chemik může přidat kyselinu chlorovodíkovou nebo jinou chemikálii, aby vznikla sraženina (precipitát) - což je látka vznikající kombinací dvou reaktivních sloučenin. Pak výroba pokračuje, může zahrnovat další dodatečné kroky včetně kvašení nebo jiného patentově chráněného procesu, směs se několikrát zahřeje a zase ochladí a nakonec vznikne kopie finální izolované sloučeniny, vitaminu B1.


V rozhovoru pro CNN z roku 2007 ("O prospěšnosti doplňků stravy nejsou žádné důkazy" s Calebem Hellermanem) zase doktor Blumberg upozornil na to, že naše strava obsahuje více než 20 000 různých antioxidantů. "Ale 20 000 pilulek spolykat nemůžeme. Jedním z důvodů proč potravinové doplňky nemohou nahradit zdravou stravu, je i fakt, že přesně nevíme, co všechno je tak důležité, že bychom to měli do tablet přidávat."


Pro získání přirozeně se vyskytujících doplňků, jako je vitamin C z bobulí indického angreštu, se vyrábí plnospektrální extrakt, a to odstraněním nevýživné vlákniny a celulózy z bobulí. Pak se bobule filtrují s vodou, melou a suší za nízkých teplot, aby se koncentrovaly živiny i další kofaktory. V tomto přírodním procesu se nepoužívá vysoká teplota, mražení, ani žádné chemické postupy.


Syntetické vitaminy naopak vznikají v laboratoři s kukuřičným sirupem, nebo uhelným dehtem jako základem pro výrobu syntetické živiny. Například kyselina askorbová se z tohoto základu syntetizuje pomocí kvašení a chemických manipulací, to závisí na výrobci a jím používaných metodách. Kyselina askorbová se pak prodává jako vitamin C.

Testování vybraných doplňků výživy

Nedávno se průzkumem zjistilo, že některé potravinové doplňky (zvláště ty bylinné) nejenže neobsahovaly ani to co v nich být mělo, ale dokonce se v nich našly stopy rozdrceného plevele, sóji, pšenice nebo rýže. Test byl jednoduchý. Vzal se potravinový doplněk a podrobil se testu DNA. Nevýhodou tohoto testu bohužel je, že v určitých specifických případech není stoprocentní (použitá surovina může být například geneticky modifikovaná apod.). Tuto skulinku však znají velmi dobře i výrobci. Hádejte, čím se tedy začali ohánět, když se místo deklarované Echinacey nebo Ginkgo biloby objevil v doplňku plevel z indické rostliny či extrakt z ořešáku?

Ano, tušíte správně. Téměř jistě je to způsobeno onou chybou v testu, tvrdili. I kdyby tomu tak bylo, tak to rozhodně nevysvětluje příměs těch ostatních látek, které v přípravku nemají co dělat (rýže, pšenice, sója apod.).