Kuřecí steak na fazolkách


INGREDIENCE:

  • 150 g            - KUŘECÍ PRSO
  • 150 g            - ZELENÉ FAZOLKY
  • 2 plátky       - SLANINA
  •                       - SŮL, ČESNEK  

POSTUP:

  1. Kuřecí steak připravte na grilu nebo v troubě.
  2. Poté jemně nařezejte jeho povrch a vetřete ochucený olej nebo máslo. 
  3. Nechte steak odpočinout v alobalu.
  4. Čerstvé fazolky zarovnejte na zhruba stejnou délku (odříznutím špiček). 
  5. Povařte je v osolené vodě 6-8 minut, a potom je prudce zchlaďte. 
  6. (...pokud máte fazolky mražené, připravte je dle návodu na obalu...)
  7. Na pánvi vyškvařte slaninu. 
  8. Přidejte fazolky a rychle je se slaninou a česnekem orestujte. 

CHCETE VĚDĚT NĚCO NAVÍC?

Kuřecí steak si připravte dle libosti. Preferoval bych gril nebo troubu. Ale určitě bude skvělé, pokud se zároveň s děláním steaku souběžně pustíte i do fazolek. Sejde se vám pak všechno hezky teplé na talíři. 

Zelené fazolky jsou výborné buď jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masům. 

V tomto případě nevadí ani jejich mražená varianta, jelikož čerstvé jsou nejlepší a nejlevnější až během léta, a na začátku podzimu. Mražené si zachovávají nutriční hodnoty až po dobu 6 měsíců. Připravte je dle návodu na obalu.

Pokud děláte fazolky čerstvé, pak se při výběru soustřeďte na jejich tvrdost a barvu. Jasně zelená barva, vyšší tvrdost, a křupnutí při zlomení indikují tu správnou volbu. 

Chcete-li zachovat barvu čerstvých fazolek, pak je po varu rychle zchlaďte v míse s ledovou vodou (blanšírování) a pak až pokračujte v jejich rychlém restování.

Množství pro jednu osobu je cca 150 g, jako příloha. 250 g, když máte fazolky samotné (jako hlavní chod).

V tomto receptu nevadí ani slanina ve fazolkách, ani kapka oleje či másla na mase, protože kuřecí prso je suché (resp. nízkotučné).