Deník - vaše tajná zbraň úspěchu

11.04.2017

Chcete vědět, co na vás při hubnutí zabírá a co nikoliv? Nemůžete stále přijít na to, kde děláte chyby a kde jsou vaše slabá místa? Začněte si psát deník. Co do něj psát, jak ho vést a v čem vám deník pomůže, se dozvíte níže. 

Při efektivním hubnutí se neobejdete bez deníku. Je to hlavně v začátcích nenahraditelný pomocník. Správný deník musí být přesný, úplný, ale zároveň jednoduchý a nenáročný. Jeho vedení však pro vás nesmí být přítěží.

Proč deník vést?

Protože člověk má tendenci zapomínat a zkreslovat údaje. Vzpomenete si například, co jste všechno jedli před týdnem ve středu? Kolik jste toho vypili během včerejšího dne? Byly to dvě nebo tři sušenky, kterými jste se "odměnili" za rychle dojedený oběd?

Pamatovat si přesně všechno, co jste během dne vložili do úst, je velmi těžké. Hlavně, když ze začátku jíte hodně a náhodně. Zaznamenat k tomu zpětně ještě čas konzumace už je téměř nadlidský výkon.

Co a kdy do deníku zaznamenávat?

Pište do deníku pouze to, co je pro vás důležité a co jste schopni zpětně zhodnotit. Z mého pohleduje to čas konzumace, druh jídla (i pití) a velikost porce. Eventuálně následné pocity (cítil jsem se přejeden, bylo mi špatně, měl jsem ještě trochu hlad, měl jsem mlsnou, nedokázal jsem odolat, apod.).
Vše si zaznamenávejte ihned!

Zpětná kontrola, vyhodnocení, reakce

Každý deník vám bude k ničemu, když ho zpětně nevyhodnotíte a nevezmete si z něj ponaučení! Nejlepší je samozřejmě hodnotit vždy uplynulý den, kdy máte ještě vše v živé paměti.

Zhodnoťte: co bylo špatně, kdy jste to přepískli s porcí, kdy jste zase opomněli jíst, kdy jste hřešili, atd. Skladbu jídel a jejich rozložení v čase již znáte z knihy, takže by to pro vás neměl být problém.

Zároveň hledejte zpětně i souvztažnosti a reagujte na ně. Vidíte z deníku, že největší chutě na vás jdou po obědě? Pak má váš oběd špatné složení nebo doháníte deficit z jiné části dne. Zareagujte na to! Pomocí deníku plánujte jídla dopředu tak, aby se situace znovu neopakovala.

Někdy zase můžete zpozorovat, že dvě jídla plná bílkovin šla rychle po sobě. Co způsobuje přemíra bílkovin, již také z knihy víte. Kromě toho se určitě budete cítit přejedení a bez energie. Roztáhněte příště mezi takovými jídly mezeru, aby se vše stačilo krásně natrávit.

Zkoušejte, hodnoťte, plánujte a experimentujte. Jde o to, vymotat se z nahodilosti a eliminovat stravovací chyby, které vás neustále vracejí zpět na začátek.

Bonus vedení deníku

Postupem času si již (díky pravidelnému vedení deníku) vaše prohřešky budete uvědomovat dopředu. Nevezmete si tu sušenku už jen proto, abyste jí nemuseli zapisovat a večer opět dávat do červeného kroužku jako prohřešek dne (alespoň u mě to tak fungovalo). Navíc si z deníku můžete sestavit předem ideální týdenní plán jídel. To vám také znatelně ulehčí život.

Podoby deníku

Deník by měl být co nejjednodušší a co nejméně by vás měl obtěžovat a zdržovat. Je několik možností, jak vést deník. Psaní na papír, do telefonu, do počítače, do řádků, do tabulky atd. Je jen na vás, kterou si zvolíte variantu.

Já osobně jsem používal fotodeník. Je to skvělý a rychlý způsob, jak jednoduše zaznamenat zároveň čas, velikost porce a složení jídla jedním cvaknutím. V počítači pak už stačí jen vytvořit složku s názvem konkrétního dne a fotografie z mobilu nebo foťáku do složky přehrát. Pokud mohu doporučit, tak si následně fotografie přejmenujte tak, aby se vám řadily automaticky za sebou.

Osvědčený formát je rrrr-mm-dd - hhmm 
(dnešní oběd ve 13:30 by tedy vypadal 2017-04-11 - 1330)

Zde je UKÁZKA Z FOTODENÍKU jednoho mého běžného dne.  


A co dál?

Až postupem času zjistíte, že už žádný deník nepotřebujete, přestaňte ho vést. Zjistíte to jednoduše tak, že už z něj nebude nic k vyčtení. Všechno co zkonzumujete, bude dávat smysl a slabá místa zmizí. Deník vám už bude k ničemu a jeho další udržování by byla jen ztráta času.


Až si zažijete nový životní styl, budete již dobře vědět, co u vás funguje, co je pro vás dobré, co vám pomáhá a co naopak škodí nebo vám bere energii. Tím deník splnil svůj účel. Díky jeho počáteční pomoci vám do života vstoupí větší uvědomení a řád. Ten vás však nebude svazovat a omezovat, ale vše se díky němu zjednoduší a uvidíte ve svém stravování konečně smysl a celkovou pointu.