Kvalitní stravování nestojí hromadu peněz

01.03.2017

Zbořte ve své mysli další mýtus a pojďte se podívat, jak se dá jíst kvalitně a levně. Zajímá vás jak si sestavit dobrý a výživný jídelníček za omezený rozpočet? Pár tipů se dozvíte níže...

V minulém článku se mi doufám podařilo vyvrátit mylnou představu, že jíst levně znamená jíst nekvalitně. Ve většině lidí však přežívá ještě další a daleko intenzivnější představa: Kvalitní stravování stojí hodně peněz.

Lidé, kteří tomuto přesvědčení věří, raději s novým životním stylem ani nezačnou. Mají obavy ze zruinování rodinného rozpočtu, který je mnohdy už tak značně omezený.


Jak tedy jíst kvalitně a přitom levně?

Je nepopiratelné, že kvalitní potraviny jsou dražší. Je to logické a je to tak i dobře (jinak by už nic nedávalo smysl). Už si ale málokdo uvědomí, že kvalitní stravování rozhodně neznamená jíst všechno v prvotřídní kvalitě. Pokud ano, pak bychom se bavili o luxusním a exkluzivním stravování.

K tomu, abyste byli dobře živeni, nepotřebujete nutně ty nejdražší potraviny.

Potřebujete potraviny, které obsahují živiny a které vás zasytí. Tělo v konečném důsledku nepozná, jestli je steak z býka z Arizony nebo z českého býka. Stejně tak polabská zelenina vám prospěje stejně jako salát de luxe z Maďarska. Už víte, kam tím mířím?

Pokud tedy nejste extra gurmán, který rozpozná jemné chuťové nuance v potravinách stejného druhu (a zakládáte si na tom), pak klidně volte tu levnější variantu. Stejně vše skončí natráveno bez ohledu na zeměpisný původ. Pravdou je, že vyšší cena těchto výrobků se odvíjí spíše od dopravného, exkluzivity či skladování než jako důsledek vyšší kvality.

Jde tedy hlavně o to jíst plnohodnotné potraviny, namísto těch výživově prázdných.

Kolik zvládnete sníst na posezení pytlíků brambůrků, kolik sušenek, rýže, či bramborových knedlíků nebo jiných těstovin? A naproti tomu kolik zvládnete spořádat uvařených vajíček, fláků masa či tvarohů?

Pokud dobře počítám, tak průměrné bio vejce se v přepočtu pohybuje kolem
7 korun. Pokud sníte 3 kusy, tak vás to vyjde na 21 korun. Kolik vás stojí snězený pytlík brambůrků (pokud tedy máte pud sebeovládání a dáte si pouze jeden)? Rozdíl v nasycení oběma potravinami je znatelný. A myslím, že už i finanční počty.

Navrhuji vám tedy proškrtat váš dosavadní jídelníček o položky, které jsou výživově prázdné. Ušetřené peníze pak můžete reinvestovat do potravin kvalitnějších.


Stravujete se již podle zásad v knize a stále s penězi nevycházíte?

Zkuste se zamyslet nad výživově rovnocennými alternativami vašich nejdražších nákupních položek. Peníze se také dají ušetřit vlastním pěstováním či výrobou potravin. Myslete dopředu a potraviny, které nestihnete zpracovat, zavčas uchovejte. Nemalé peníze se dají také ušetřit tím, že plánujete a nakupujete při akcích. Mějte při nákupu na paměti, které části potravin skutečně využijete. Je neekonomické kupovat drahý citron s chemicky neošetřenou kůrou, když z něj vymačkáte akorát šťávu. Stejně tak celá ryba vás vyjde dráž, pokud z ní konzumujete pouze filety. Kuřecí prsa s kostí váží více než jen kuřecí prsa.


Zde jasně vidíte, že kvalitní stravování není nedostupné a drahé. Stačí pouze vědět, co naše tělo potřebuje a dopřát mu to v té nejlepší kvalitě v rámci vašeho rozpočtu.