Nevyvážená strava a rozumné hřešení

16.05.2017

Jíte pořád dokola ty samé věci, které vám mají pomoci zhubnout? Jste paralyzováni strachem vzít si občas něco nezdravého, nedietního nebo snad sladkého? Jak moc můžete vlastně hřešit a kdy už je to přes čáru?

Jak jsem se dozvěděl z emailových zpráv (za které mnohokrát děkuji), tak spousta z vás má tendenci sklouzávat k příliš jednostrannému jídelníčku. Buď opakujete stále stejná jídla dokola, nebo dokonce každý den jíte úplně to samé. Je nutné se až takto omezovat? A je to vůbec přínosné?

Nevyvážená strava

Jedna věc je hubnutí a druhá věc je zdraví. Nejlepší samozřejmě je, aby šlo zdraví ruku v ruce s hubnutím a byla mezi nimi přímá úměra. Je to tak i logické. Na co vám bude štíhlost, když si zároveň zničíte zdraví? Jednostrannou stravou se můžete připravit o užitečné látky, které vašemu tělu časem začnou chybět. Jak jsem psal v minulém článku, tak ani umělé doplňky výživy nemusí tuto skutečnost nijak napravit.

Nebezpečí diet

Právě v nevyváženosti látek spatřuji největší riziko klasických diet. Jíte pořád tu stejnou věc dokola a v samé vidině štíhlosti pak zapomenete na ostatní živiny. Jenže vaše tělo není stroj. Je to živý organismus, který potřebuje různé zdroje a druhy živin pro své rozmanité funkce.

Poslouchejte své tělo

Tělo si umí v extrémních případech o potřebné živiny říct. Pamatuji si na příběh jednoho trosečníka, který měl podvědomě vždy z chycené ryby neodolatelnou chuť na její oči (i když je předtím nikdy nejedl). Později se zjistilo, že právě rybí oči mají spoustu důležitých látek, které by trosečníkovi (v jezení pouze těl ryb) velice chyběly a mohl by zemřít. Tělo si poručilo, co potřebuje, aniž by to trosečník sám tušil.

Jenže vy nejste trosečník! Ve vašem relativním pocitu bezpečí, volání vašeho těla nemusí být tak naléhavé a zjevné. Můžeme to pozorovat i u přejídání, kdy ignorujete signály těla, že už máme dost. Naštěstí jde vše chytře zkombinovat a lze hubnout, aniž byste ohrožovali své zdraví.

Jak tedy na to?

Potřebu živin a jejich kombinaci znáte už z knihy. Správné množství také. Zbývá tedy zodpovědět otázky ohledně strachu vzít si něco nedietního nebo nezdravého. Je třeba si uvědomit, že jsme jenom lidé se svými neduhy. Já osobně vyznávám pravidlo 20/80. Pokud se v 80 % času stravuji správně, pak si klidně mohu v těch zbylých 20 % hřešit. Nejen že tím zajistím trvalost zdravého životního stylu, ale předcházím tím i typickým úletům, kdy pořád jíte jen zdravě a pak při prvním klopýtnutí hned sníte všechno, co jste si celou dobu odpírali.

Hřešte rozumně

Mnoho stylů hubnutí doporučuje hřešící den. Sám si ho občas také naordinuji (většinou některý den o víkendu, kdy někdo vaří za mě). Mnohem účinnější je ale zakomponovat občas váš prohřešek do denního režimu ve správný čas a na správné místo. Nejlepší čas na sladkou laskominu je samozřejmě v tu dobu, kdy jste nejaktivnější, po cvičení nebo když čekáte stresové nebo mozkové vypětí. Nejhorší časy jsou po jídle, u televize nebo večer. Důvody zde asi vysvětlovat nemusím.

Výhoda občasného mlsání v rozumném množství (mám na mysli tabulku čokolády, sušenku, bonbon a ne celý dort!) je jednoznačně v tom, že necítíte žádnou křivdu. Nic si vlastně neodpíráte a oproti hřešícímu dni je tady menší riziko, že se vše zvrhne a se vším seknete. Navíc ve správnou dobu může být pamlsek ještě přínosem, což je přeci skvělé.

Co se týká ostatních věcí jako je pizza, uzeniny, produkty rychlého občerstvení a jiné připomínky starého životního stylu, tak s tím bych si moc hlavu nelámal. Ovšem pouze za předpokladu, že dodržujete pravidlo alespoň 20/80 a nenecháte se strhnout zpět do starých kolejí. Pokud se již dobře znáte a víte, že to určitě u jednoho cheesburgeru nebo dvou plátků pizzy neskončí, pak bych to asi zbytečně nepokoušel. Určitě ne v hubnoucí fázi. V té udržovací už na to totiž ani nebudete mít chuť.


Závěr

Dle mého názoru je tedy nesmysl jíst každý den ta samá jídla. Chvilku si sedněte a dle zásad z knihy si předepište třeba 8 týdenních jídelníčků. V nich zkombinujte různé zdroje různých živin. Pak už jen jídelníčky točte po dvou měsících a sem tam přidejte nějaký nový nebo ty staré šikovně zkombinujte. Experimentujte!

Ve správných chvílích zařaďte i nějaké to mlsání, pro udržení morálky. Nebojte se sem tam sníst i něco nezdravého, protože i v tom mohou být látky tělu prospěšné a potřebné. Dodržujte pravidlo 20/80 a hlavně nezapomeňte žít a užívat si tu proměnu. 

Jíst pořád dokola jen mrkev nebo zeleninové polévky je sice z části zdraví prospěšné, ale je to nuda a dlouhodobě neudržitelná strategie.