Proč možná vaše předsevzetí opět selhalo?

15.01.2022

Srdečně vás vítám v novém roce. Máme polovinu ledna za sebou. Léto už nám klepe na dveře :-) a to je myslím pravý čas na nějaký ten článek ohledně předsevzetí hubnout, které jste si možná nově, nebo opětovně dali.

Nechci však znovu psát o tom, kdy je dobré s hubnutím začít nebo jaké jsou hlavní důvody neúspěchu předsevzetí. To si můžete přečíst ve starších článcích. 

Letos bych chtěl zauvažovat nad tím, jestli je dobré udělat za svým starým životem tlustou čáru a dívat se jen dopředu, nebo jestli je lepší se před hubnutím trochu ohlédnout zpět a "babrat" se ve své minulosti

Jedno moudré přísloví říká, že: 

"Kdo se nedokáže poučit ze své minulosti, je nucen si ji znovu zopakovat." 

A já s tím plně souhlasím. Platí to ve vztazích, platí to v otázce peněz, platí to v životosprávě, platí to jednoduše všude.

Pokud jste si tedy řekli, že za svou minulostí uděláte (třeba od Nového roku) pomyslnou tlustou čáru a překopete svůj život o 180°, pak je velice pravděpodobné, že už teď opět jedete zpátky ve starých kolejích.

Samozřejmě existují i výjimky, kterým přesně tento radikální řez vyhovuje, ale těch je opravdu jako šafránu. Pokud mezi ně zrovna patříte, tak vám gratuluji. Neusněte ale na vavřínech. Je potřeba nepolevovat až do té doby, než se změna přetvoří na nový návyk. Jedině pak měla smysl a byla pro vás přínosem.

Vy ostatní, kteří jste s radikální změnou moc neuspěli, nebo vám to začalo nějak pokulhávat, nastražte uši. Teď vám prozradím, čím to asi bylo.

V čem je zakopaný pes?

Problém je v tom, že pokud chcete změnit všechno hned, hromadně a radikálně, tak se také musíte ve všech těchto směrech naráz kontrolovat a hlídat. Řeknu-li to jinak, vaše soustředění se rozptyluje na mnoho oblastí, až se bohužel nakonec většinou rozptýlí do ztracena. A to doslova.

Navíc dost pochybuji o tom, že běžně vytížený člověk má čas takto rychle, hromadně a trvale tyto změny zakomponovat do svého každodenního života.


Co tím myslím?

Vezměte si třeba situaci, že jste žena a pracujete od 9:00 do 17:00. Výživový poradce, trenér a guru v jedné osobě vás pak po práci ještě nažene do fitness centra na běžící pás, rotoped nebo kruhový trénink. Cestou z fitka domů obstaráte nákup, kde strávíte výběrem kvalitních potravin víc času než obvykle. Doma pak navaříte rodině, něco málo pouklízíte a uložíte děti. Pak ještě stihnete speciálně sobě vymyslet, připravit, navařit a nakrabičkovat nejlépe 5 jídel na příští den. Hurá! Máte pro tentokrát splněno. Akorát s tím detailem, že už je večer, a pokud po vás již manžel nic nechce (díky bohu ;-)), padáte do postele unavená k smrti. A zítra můžete začít nanovo.

Možná se v tom poznáváte, možná ne. Každopádně ale asi tušíte, jak dlouho klientce tento ambiciózní plán (předepsaný osobním koučem) asi vydrží. 


Dobrý tah

Mnohem výhodnější je tedy ohlédnout se zpět do své minulosti. Identifikovat to, co jste doposud dělali špatně a právě na to ve svém plánu zacílit svou pozornost. Tímto svou soustředěnost nerozptylujete, ale koncentrujete. Navíc není potom ke změně potřeba takové obrovské úsilí a totální nasazení, jako v předchozím případě. A o to přeci jde. Udělat si to co nejjednodušší a nejefektivnější.

Zkrátka si nemyslím, že všechno, co jste doposud dělali, bylo špatně. Někdy jde jen o nepochopení skladby jednotlivých jídel, jindy zase třeba o nesprávné načasování, atd.

Dám vám jeden malý příklad. 

Co myslíte, která změna pro vás bude více akceptovatelná?

Pokud si místo dosavadního smaženého řízku s hranolky dáte knäckebrot (taková ta "polystyrenová" placička) s okurkou, sýrem Cottage a ředkvičkou, nebo pokud si místo smaženého řízku s hranolky dáte přírodní řízek s vařeným bramborem nebo třeba s fazolkami?

Vidíte ten rozdíl? První varianta je radikální změna. V té druhé, se na první pohled změnila pouze kuchyňská úprava (nebo jedna surovina). Takový propastný rozdíl je mezi těmito dvěma přístupy, a přesto mají oba schopnost dovést vás ke stejnému cíli. Každý však jiným tempem a každý s diametrálně odlišným vloženým úsilím, mírou sebezapření a nároky na psychiku a čas.

Co z toho plyne?

Volbu přístupu byste měli přizpůsobit své povaze, času, možnostem a hlavně schopnostem snášet a dlouhodobě udržet změny. Pokud si zvolíte špatně, vaše šance na úspěch rapidně klesnou.


Jak tedy tentokrát uspět?

Abyste dokázali nastavit správně ať už nové a velké radikální změny nebo se jen "poštrachat" ve své minulosti a zacílit na menší změny, tak MUSÍTE MÍT ZNALOSTI. Znalosti o jídle, znalosti o sobě a znalosti o tom, jak to všechno skloubit dohromady.

Světe div se :-) , ale přesně takto jsem to pro vás namíchal ve V.I.P. zóně. Ta bude už konečně (po skoro ročních úpravách a řešení technických problémů) během krátkého období k dispozici.

Samozřejmě dokážete to i bez ní, to nebudu tvrdit, že ne. Stačí, když si vyhledáte zdroj kvalitních informací a vhodně je na sebe aplikujete. Nebo si můžete třeba vyhledat a zaplatit poradce, kterému nepůjde přednostně jen o ztenčení vaši peněženky.

Každopádně ale platí ta zásada, že všechno, co od někoho (nebo odněkud) převezmete, musíte hlavně přizpůsobit sobě na míru. Své povaze, svému životnímu tempu a stylu, svým zkušenostem případně své vizi budoucnosti.

Pokud to neuděláte, bude vám přejatý postup či plán k ničemu a nebude mít dlouhého trvání, stejně tak jako možná vaše letošní unáhlené předsevzetí. 

Pokuste se tedy buď sami (třeba podle podrobného návodu ve V.I.P. zóně) nebo s poradcem pohrabat ve své minulosti a najděte své slabiny, na které je potřeba zacílit. Dobrým pomocníkem v tomto ohledu může být například váš dosavadní jídelníček, ze kterého se dají lehce vypozorovat špatné stravovací návyky. Dále pak třeba míra stresu, úroveň běžného pohybu v rámci dne, atd.

Chytře si pak nastavte nová pravidla či změny, které dokážete vzhledem ke své povaze postupně hravě zvládnout, dlouhodobě udržet a hlavně bez zásadních omezení vtěsnat do svého běžného dne.

Mějte se krásně a nechť je pro vás tento rok velmi úspěšný.