Losos pečený v troubě


INGREDIENCE:

  • 125 g            - FILET Z LOSOSA
  • 1 ks              - CITRON (LIMETKA)
  •                      - MOŘSKÁ SŮL, STŘEDOMOŘSKÉ BYLINKY

POSTUP:

  1. Filet z lososa položte na plech vždy kůží dolů. Pokud filet kůži nemá, tak ho na plech položte tou stranou, kde předtím kůže byla (lze poznat podle hnědé tukové skvrny). 
  2. Pečte při 100 °C cca 8-12 minut, podle výšky filetu. 
  3. Před podáváním filet lehce zakápněte citrusem, posypte mořskou solí, a přidejte středomořské bylinky. 

CHCETE VĚDĚT NĚCO NAVÍC?

Losos je ideální a lehce stravitelná bílkovina.

Filet může být s kůží i bez kůže (s kůží je pak více šťavnatější). 

Nařezané filety by měly mít zhruba stejnou výšku po celé délce (1-2 cm). Pokud se vám bude maso po délce snižovat, bude pak nižší konec vysušený. Máte-li filet z celé půlky lososa, tak odřízněte nízkou břišní a ocasní část. Z té pak můžete udělat třeba obdobu "tataráčku", nebo ji jemně pokrájenou přimíchejte do těstovin, či rizota. 

Na plech se nedává žádný olej! Kvalitní losos má dost svého tuku. I z tohoto důvodu se pokládá na plech stranou, kde je, nebo kde byla kůže (a tudíž i podkožní tuk). 

V troubě se už losos neotáčí, aby se nerozpadl.

Pokud chcete mít filet křupavější a šťavnatější, nechte maso zatáhnout na pánvi dvě minuty z každé strany. Potom pokračujte v troubě dle receptu výše.

Maso je hotovo, když se od sebe krásně odděluje po plátcích, a má krásnou lososovou barvu.

Dle chuti volíme lehkou přílohu: salátek, pár brambůrků, grilovanou zeleninu, případně lehký dip. Přidávat olej do příloh (nebo na filet) už netřeba. Losos ho má v sobě dost.