Losos pečený v troubě
INGREDIENCE:
- 125 g - FILET Z LOSOSA
- 1 ks - CITRON (LIMETKA)
- - MOŘSKÁ SŮL, STŘEDOMOŘSKÉ BYLINKY
POSTUP:
- Filet z lososa položte na plech vždy kůží dolů. Pokud filet kůži nemá, tak ho na plech položte tou stranou, kde předtím kůže byla (lze poznat podle hnědé tukové skvrny).
- Pečte při 100 °C cca 8-12 minut, podle výšky filetu.
- Před podáváním filet lehce zakápněte citrusem, posypte mořskou solí, a přidejte středomořské bylinky.
CHCETE VĚDĚT NĚCO NAVÍC?
Losos je ideální a lehce stravitelná bílkovina.
Filet může být s kůží i bez kůže (s kůží je pak více šťavnatější).
Nařezané filety by měly mít zhruba stejnou výšku po celé délce (1-2 cm). Pokud se vám bude maso po délce snižovat, bude pak nižší konec vysušený. Máte-li filet z celé půlky lososa, tak odřízněte nízkou břišní a ocasní část. Z té pak můžete udělat třeba obdobu "tataráčku", nebo ji jemně pokrájenou přimíchejte do těstovin, či rizota.
Na plech se nedává žádný olej! Kvalitní losos má dost svého tuku. I z tohoto důvodu se pokládá na plech stranou, kde je, nebo kde byla kůže (a tudíž i podkožní tuk).
V troubě se už losos neotáčí, aby se nerozpadl.
Pokud chcete mít filet křupavější a šťavnatější, nechte maso zatáhnout na pánvi dvě minuty z každé strany. Potom pokračujte v troubě dle receptu výše.
Maso je hotovo, když se od sebe krásně odděluje po plátcích, a má krásnou lososovou barvu.
Dle chuti volíme lehkou přílohu: salátek, pár brambůrků, grilovanou zeleninu, případně lehký dip. Přidávat olej do příloh (nebo na filet) už netřeba. Losos ho má v sobě dost.