Masové koule s chilli omáčkou


INGREDIENCE:

  • 250 g           - MLETÉ MASO
  • 1 ks              - VEJCE
  •                      - STROUHANKA
  •                      - SŮL, BYLINKY (MAJORÁNKA), KOŘENÍ (CHILLI NEBO PAPRIKA)

POSTUP:

  1. Rozemelte si maso, nebo si ho kupte už namleté. 
  2. Do masa přidejte trochu vody, koření, bylinky, sůl a vajíčko. 
  3. Postupně do směsi přisypávejte strouhanku, dokud nebude dobrá konzistence. Tu poznáte tak, že uděláte ze směsi malinkou kuličku a hodíte ji do vroucí vody. Pokud se nerozpadne, je to OK. 
  4. Vytvarujte v ruce stejně velké koule o průměru cca 3 cm.
  5. Ve vodě se masové koule vaří 8-10 minut.

CHCETE VĚDĚT NĚCO NAVÍC?

Všechny kuličky si nejdříve připravte, a pak je naházejte do vroucí vody až najednou. Pokud je tam budete házet postupně (tj. tak, jak je budete válet), budou ty první hotové dříve, než tam dáte ty poslední. 

V rámci rychlejšího úklidu potáhněte prkénko (kam masové koule pokládáte) igelitem, nebo je pokládejte přímo na igelit (potravinářská fólie nebo plastový sáček). Stačí ho pak jen stáhnout a vyhodit. Od věci nejsou ani igelitové rukavice (ty od pečiva v supermarketech) při tvarování kuliček v ruce.

Pokud chcete mít koule stejně velké (což by být mělo kvůli rovnoměrnému varu), dávkujte si masovou směs třeba pomocí hlubší lžíce. 

Samozřejmě je vícero způsobů, jak syrové koule tepelně upravit. Já preferuji vodní lázeň, která je popsaná výše, ale samozřejmě kuličky lze péct i v troubě, nebo grilovat. 

Ve vodní lázni musí na konci vaření kuličky plavat na hladině.

Jako příloha je velice dobrá červená řepa. Pokud nebyla vaše masová směs nijak chuťově výrazná, tak jí podpořte nějakým dipem nebo třeba ostrou chilli omáčkou.

Krása tohoto receptu spočívá v jeho variabilitě, kdy můžete masovou směs obohatit vším, co je po ruce. Různá koření, chilli omáčky, strouhaný sýr apod.