RECEPTY
Domácí balkánský sýr
Proč vyrábět doma svůj balkánský sýr, když dnes už jsou na trhu velmi kvalitních balkánských sýrů plno?
Odpověď je jednoduchá. V tom domácím můžete ovlivnit obsah soli, konzistenci, chuť a hlavně i množství tuku.
Nějaká ta ušetřená koruna i radost z domácí výroby jsou už jen příjemný bonus.
⏩ Přeskočit Intro: 0:28 (záložka na časové ose)
Postup
Vyberte ten správný tvrdý tvaroh a dejte ho do vyšší misky. Při výběru koukejte hlavně na obsah tuku, protože přesně tolik tuku bude mít váš výsledný balkánský sýr.
Já si vybral Olešnický tvaroh tvrdý, protože má jen 0,7 g tuku na 100 g. Když vezmu balkánský sýr od Madety, tak ten má pro srovnání 19 g tuku na 100 g. Chybějící tuk si pak třeba v přípravě salátu mohu nahradit panenským olivovým olejem, který mi salát hezky ochutí další linií chuti.
Tento tvaroh zalijte litrem vody a přidejte sůl dle svého uvážení. Já moc nesolím v ostatních jídlech, takže si mohu dovolit dát třeba i 35 g soli.
Je důležité si uvědomit, že do tvarohu díky osmotické reakci a dalším faktorům (konzistence, velikost, doba naložení apod.) přejde asi jen 2-4 g soli. Zbytek soli zůstane v nálevu, který vylejete. Pokud tedy hodně solíte, stačí vám i 20 g soli do nálevu. V obou případech se hravě dostanete pod kupované balkánské sýry.
Poté nechte odležet minimálně 5 dní v lednici.
Před podáváním dochuťte bylinkami nebo kořením, dle vlastní chuti.
Po vyndání z nálevu vydrží zabalený sýr v lednici 3-5 dní.
Ingredience (1 várka)
200 g | Tvaroh tvrdý |
35 g | Sůl |
2 g | Koření a bylinky |
Nutriční skóre
Bílkoviny:
45 g
Sacharidy:
6,8 g
Tuky:
1,4 g
Energie:
218 kcal (912 kJ)