RECEPTY
Tatarák z lososa
Proč tatarák a proč zrovna z lososa?
Jednak je to výborná delikatesa a i lehce stravitelná večeře zároveň. Pak je to velice rychle připravené a nemusí se to vařit. No a v neposlední řadě je losos bohatý na omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny, vitamín D a B12. Nevím jak pro Vás, ale za mě je to ideál.
⏩ Přeskočit Intro: 0:28 (záložka na časové ose)
Postup
Předně – každý tatarák by se měl jíst čerstvý (do několika hodin po přípravě). Nutnost kvality masa a uchovávání v chladu asi zdůrazňovat nemusím.
Takže vyberte kvalitní kus filetu z lososa. Běžná porce tataráku z lososa pro jednoho člověka je přibližně 80–100 g syrového lososa (čistá svalovina bez kůže a kostí). To bohatě stačí jako předkrm. Pokud ho ale chcete jako hlavní lehké jídlo (např. k večeři s pečivem a zeleninou), klidně dejte 120–150 g.
A teď jak na to:
Filet naškrábejte nebo pokrájejte na menší kousky. Vyvarujte se mletí nebo mixování, protože nechcete pyré. Já maso škrábu ostrým nožem, a pokud se mi odtrhne větší kousek, tak ho jemně pokrájím (viz video).
Pokud se nemůžete obejít bez cibule nebo šalotky, tak na jeden filet přidejte půlku malé cibule, nasekané rovněž najemno.
Tak, a co se týká kořenění a samotné chuti tataráku, tak podle mně musí být cítit po základní surovině, což je losos. Takže žádná tabasca, chilli omáčky nebo nedej bože česnek!
Lososovi stačí jen trocha mořské soli, pár bylinek (třeba provensálských), slza olivového oleje a pár kapek citronu.
Pokud chcete tatarák na skandinávský styl, tak je výborná kombinace kopr + citronová šťáva. Pro asijský styl je super kombinace koriandr + limetka + sezamový olej.
Tatarák podávejte s čerstvou bagetou, opečenými tousty, avokádem nebo okurkou (přílohy nejsou započítány v nutričním skóre).
Pokud vám nějaký tatarák zbyde, tak ho druhý den přidejte třeba k rýži. Pro jistotu však již maso s rýží promíchejte na pánvi a nechte ho trochu propéct. Nebo vše zapečte v troubě.
Ingredience (1 porce)
100 g | Filet z lososa |
1/2 | Šalotka (nebo cibule) |
2 g | Koření a bylinky |
Citron (pár kapek) | |
5 ml | Olivový olej paneneský |
2 g | Sůl mořská |
Nutriční skóre
Bílkoviny:
22,48 g
Sacharidy:
2,5 g
Tuky:
12,4 g
Energie:
210,9 kcal (885 kJ)