Smoothie – módní výstřelek nebo cesta ke zhubnutí a zdraví?
Smoothie je bezesporu aktuálním hitem ve světě zdraví a hubnutí. Pokud nevíte, co si pod tímto názvem představit, tak v angličtině znamená slovo smooth – hebký, vláčný nebo jemný. Jedná se v podstatě o nový název pro naši starou a dobrou přesnídávku 😅 (akorát trochu tekutější).
Benefity smoothie
Prvotní myšlenka je geniální. Do hladka rozmixované ingredience (ovoce, zelenina, koření, oříšky, bylinky a další), které se následně pijí.
Genialita spočívá v nenáročnosti na přípravu, v nekonečném množství variant přísad a chutí, a v prospěšnosti pro náš organizmus (při dodržování zásad uvedených níže).
Můžete do sebe dostat přesně ty látky, které vám dlouhodobě schází nebo eventuálně řešit problémy, které vás aktuálně trápí. Máte zácpu, průjem, málo bílkovin, málo vitamínů nebo aktuálně potřebujete jen pořádně nakopnout energií? Pak si můžete vyrobit smoothie přímo sobě na míru.
Pokud jíte neradi zeleninu, pak si jí mixnete s kouskem ovoce. Tím přikryjete mnohdy mdlou chuť zeleniny. Také se jedná o nejlepší způsob, jak dostat živiny ze zeleniny a ovoce.
Díky obsahu vlákniny je smoothie rozhodně lepší, než džus nebo čistá šťáva (fresh). Více vás zasytí a drží si díky vláknině nižší GI (přijatá energie je stabilnější a pomaleji se uvolňuje) než samotná šťáva.
Dobrý sluha, ale zlý pán
Stejně tak ale musíte dávat pozor na to, abyste volili správné ingredience a jejich vzájemnou kombinaci. Velikost porce je také více než důležitá. Rázem se totiž z dobrého pomocníka může stát příčina vašeho dalšího přibírání. Je tedy třeba mixovat i hlavou a používat smoothie chytře.
Receptů naleznete všude mnoho, takže je v tomto článku vypisovat nebudu. Sám smoothie mixér vlastním, takže časem možná nějaké drinky přidám do sekce recepty. Spíš bych zde ale chtěl zmínit některé důležité zásady, které vám pomohou rozeznat prospěšné recepty, od těch nesmyslných.
Hlavní smoothie zásady:
1. Smoothie vám musí chutnat!
Je to jedna z nejdůležitějších zásad. Musíte se na něj těšit a musíte ho pít s radostí. Proto hledejte takovou kombinaci, která vám toto poskytne! Zajistíte si tím dlouhodobý a v tom nejlepším případě doživotní návyk. Pokud ho budete pít s odporem, nestihnete ani poznat jeho zázračné účinky. Klidně tedy v prvních fázích přidejte více sladšího ovoce a poté jeho dávku zmenšujte. K tomu zelenému, trochu nahořklému bylinnému nebo čistě zeleninovému smoothie se zkrátka musíte propít postupně.
2. Nebuďte jak pejsek a kočička!
Mixování přímo svádí zkombinovat cokoliv, co doma najdete. Problém je ale v tom, že každá složka ze smoothie může mít jiný trávicí proces nebo se složky navzájem nesnáší. Je to stejné jako v běžné stravě. Pokud sníte složku, která se samotná tráví rychleji spolu se složkou, která vyžaduje delší čas trávení a jinou kombinaci trávicích šťáv, pak se nevyhnutelně stane jediné. Jedna složka ve vás kvůli té druhé začne kvasit. Typické je toto třeba pro kombinaci masa a ovoce. Vzpomeňte si na to, až vám bude divně a těžce třeba po kuřecích prsou s broskví a sýrem.
3. Smoothie neobsahuje konzervanty
Z tohoto důvodu je víc než nutné spotřebovat ho co nejrychleji. Nedělejte si smoothie do zásoby na celý týden! Nejlépe je ho konzumovat do několika hodin a maximálně pak do dvou dnů, za předpokladu, že je skladováno v chladu. Ihned konzumujte smoothie, které obsahuje ořechy.
4. Teplota smoothie
Pokud pijete smoothie místo snídaně nebo na lačný žaludek, je rozhodně lepší, aby mělo pokojovou teplotu. Pokud budete pít nalačno smoothie studené, může se vám udělat nevolno. Naopak během dne má rozhodně lepší chuť smoothie studené. Docílíte ho přidáním pár kostek ledu, mraženými ingrediencemi nebo odstátím v lednici.
5. Množství nápoje
Většinou se ke každému smoothie mixéru dodávají i uzavíratelné nádoby o různém objemu. To však neznamená, že je musíte naplnit až po okraj. Dávejte si do smoothie pouze to, co byste snědli i běžně. Asi těžko sníte na posezení 4 jablka nebo 8 broskví. Jednak vám to nic užitečného navíc nepřinese a zadruhé se tím zbytečně přeplníte. Všeho moc škodí! Navíc pokud máte výkonný mixér, tak stačí na jedno smoothie zhruba třetina zeleniny a ovoce, které sníte za den bez mixování. Je to dáno tím, že všeobecně moc dobře nekoušeme a spousty prospěšných látek námi jen projdou ve formě nestravitelné zeleninové vlákniny. Mixováním však dokážete narušit i samotné buněčné stěny ingrediencí a efektivita vstřebávání tím rapidně roste. Nezapomínejte ale i na běžnou konzumaci ovoce a zeleniny! Musí také něco zbýt pro náš střevní mikrobiom. jak jsem psal v jednom článku.
6. Správná doba na smoothie
Smoothie se dá považovat za jedno plnohodnotné jídlo. Z tohoto důvodu by mělo být konzumováno samostatně a ne jako drink k něčemu. Ztratilo by pak smysl. Spíše než na ovocná se v hubnoucí fázi zaměřte na ta zeleninová. Pokud ho pijete nalačno, (což je dle mého názoru nejpřínosnější), pak mu dejte tak hodinu na strávení a nezapomeňte ho doplnit o kvalitní olej, aby se měly šanci vstřebat všechny vitamíny rozpustné v tucích. Pokud ho pijete během dne, tak samozřejmě záleží na tom, co jste jedli předtím. V tom případě nechte také min. hodinku před i po vypití bez jídla.
Lepší je smoothie pomalu srkat, než ho vypít na ex. Dojde tím k lepšímu vstřebání a rovnoměrnějšímu rozložení energie (v případě ovocných smoothie) a zaženete také chuť na sladké. I zde platí zásada, že dopoledne volíme raději ovocná smoothie a v podvečer zeleninová. Pokud trpíte častým nadýmáním, nechte smoothie trochu odstát – vyprchají z něj bublinky vzduchu, které se do něj mixováním zašlehaly.
V jednoduchosti je krása 💚
Nekombinujte ve svých smoothies 20 různých ingrediencí!
Použijte jako základ jeden nebo dva druhy třeba listové zeleniny a dochuťte to kouskem ovoce. Nebo dva druhy ovoce a přidat jen jeden kousek zeleniny třeba kvůli krémovější konzistenci.
Držte se vždy složením 80 % -100 % ovocného nebo zeleninového nápoje. Jen tak bude váš koktejl dobře stravitelný a nejvíce prospěšný.
Světoznámá propagátorka zelených smoothie koktejlů Victoria Bountenko dokonce i radí ingredience z listové zeleniny pravidelně prostřídávat. Je to z jednoho prostého důvodu, kterým matka příroda zařídila, aby se vegetace spásala rovnoměrně a žádný druh zeleně nevyhynul. Každá listová zeleň obsahuje pro ni charakteristické stopové množství alkaloidů. Ty jsou v menším množství prospěšné pro imunitu, ale ve větší koncentraci jsou již na škodu. Zvířata pak (zřejmě z tohoto důvodu) při spásání nejí pouze jeden druh zeleně, ale přesouvají se i na jinou, která má zase jiný druh alkaloidů. Tím dochází k rovnováze. A to se mi zdá rozumné a proto to radím i Vám (aniž bych tím něco naznačoval 😅)
U ovoce nic takového nehrozí, takže to z tohoto důvodu střídat nemusíte. Nehledě na to, že na světě je tolik druhů ovoce, tak proč se omezovat jen na jeden, že.
Také můžete použít různé natě, luční kvítí nebo třeba listy různých stromů. Je před vámi celý neochutnaný svět. Ovšem vždy se velmi dobře ujistěte, že plané plody a rostliny dobře znáte a víte, že jsou jedlé!
Co s čím tedy nejlépe kombinovat a nekombinovat?
Nekombinujte sladké ovoce (banán, datle, sladká jablka, hroznové víno, třešně, mango, maliny, ostružiny, jahody, fíky, sušené ovoce) s kyselými druhy ovoce (pomeranče, citrusy, ananas, kyselé druhy jablek). Je to kvůli kyselinám zpomalujícím trávení cukrů.
Další nevhodné potraviny do smoothie jsou i zelí, brokolice, květák, růžičková kapusta, dýně, tykev, hrášek, zelené fazolky, kukuřice a další škrobovitá zelenina. I když je tato zelenina zdraví prospěšná, z hlediska trávení je lepší konzumovat jí samostatně.
Sladké ovoce (banán, datle, sladká jablka, hroznové víno, třešně, mango, maliny, ostružiny, jahody, fíky, sušené ovoce) a kyselé druhy ovoce (pomeranče, citrusy, ananas, kyselé druhy jablek) můžete kombinovat s polosladkým ovocem (hrušky, meruňky, broskve, mírně kyselá jablka, apod.)
Listovou zeleninu (špenát, saláty, apod.) lze kombinovat se vším. S ovocem i se zeleninou.
Koření a bylinky používáme jenom na dochucení, takže se mohou kombinovat v podstatě se vším.
Ostatní zeleninu lze kombinovat s bílkovinami, tuky i se škroby. Neplatí to pro mrkev, která se sice jako jedna z mála může s ovocem párovat, ale do smoothie není úplně vhodná. Lepší je v salátu.
Na doředění smoothie použijte vodu. Výjimečně pak můžete použít i bílý jogurt, tvaroh, kefír nebo některé rostlinné mléko (kokosové, ořechové, ovesné, rýžové), či dokonce zelený čaj. Obzvláště však u těchto jiných ředících látek pozor na kombinaci a množství, kvůli trávení. Smoothie by nemělo být pro žaludek těžké, ale povznášející a povzbuzující.
Meloun obsahuje hodně vody, takže se rychle tráví a rovněž není vhodný k míchání s jinými druhy surovin kromě bylinek (třeba máty).
Pokud do smoothie přidáváte avokádo, tak ho nekombinujte s ořechy, semínky, oleji, či kokosovým mlékem. Ořechy je dobré den předem namočit, aby trochu změkly a byly stravitelnější.
Preferujte sezónní čerstvou zeleninu a ovoce. Pokud jí nemáte, nevadí ani mražená, ale měla by být ta šokově mrazená hned po sklizni, ne nějaká, která už byla u vás doma v posledním tažení, a kterou jste ještě šoupnuli na mrazák, aby se prodloužila její klinická smrt…
Úplně na jinou dimenzi posunou vaše smoothie nápoje ingredience jako sušená goja, skořice, vanilka, nebo strouhaný kokos. Budete se oblizovat až za ušima. Pokud chcete, aby vás více zasytilo, přidejte lžičku kokosového oleje. Vyhýbejte se slazení smoothie cukrem! Raději použijte ovoce.
Co tedy říct závěrem?
Smoothie je výborným pomocníkem na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu, ale stejně jako u jiných trendů platí, že není samospásné. Pokud se k jeho přípravě přistupuje neuváženě – s přílišným nadšením, někdy až fanatizmem, ale bez znalostí – může mít i nežádoucí účinky.
Rozhodně se vyvarujte bezhlavému kombinování všeho, co doma najdete („pejsek a kočička“ přístup). Každá potravina má jiné vlastnosti, tráví se různě a může negativně ovlivňovat účinek ostatních složek. Stejně tak nadměrné porce, nevhodné kombinace či konzumace ve špatný čas mohou vést k nadýmání, únavě nebo dokonce přibírání na váze – přesně opačný efekt, než jaký byste si asi přáli.
Na druhou stranu, pokud smoothie připravujete s rozmyslem – střídáte suroviny, volíte správné kombinace, pijete jej samostatně a v přiměřeném množství – může se stát pravidelným a dlouhodobě udržitelným návykem, který Vašemu tělu skutečně bude prospívat.
Důležité je také hledat vlastní chuťové preference a ne se nutit do přemíry „zeleného zdraví“ hned od začátku. Postupné „propíjení se“ k hořčím zeleninovým variantám je rozumnější cesta než rychlé znechucení.
Smoothie není kouzelný nápoj – jeho účinek závisí na kvalitě surovin, vyváženosti kombinací, načasování konzumace a především na zdravém rozumu.
Výběr mixéru
Pokud se teprve chystáte na výběr smoothiemakeru, vybírejte mixéry minimálně s výkonem 600- 1000 W. Nemusíte pak krájet ovoce a zeleninu (nejlépe keramickým nožem) na tak malé kousky a dosáhnete skutečně krémové konzistence tak, jak to má být. Také vám odpadne loupání jablek nebo zbavování se jádřince, protože i tyto části se umixují do ztracena. Silný mixér si pak bez problémů dokáže poradit s tužšími kousky kořenové zeleniny, kostkami ledu nebo tvarohovými přísadami. Tolik se nepřehřívá a tudíž má delší životnost.
Pokud již máte mixér s nižším výkonem, pak doporučuji začít mixovat od nejtvrdších složek (kořenová zelenina, ořechy, zmrazená zelenina) a listové zeleniny smíchaných s vodou. Až poté přejděte k těm měkčím složkám.