OBSAH
online kurzu

01 - POZNÁNÍ - TRÁVICÍ SOUSTAVA

V první lekci se dozvíte všechno podstatné o trávicí soustavě člověka. Společně si projdeme, kudy v těle potrava putuje, jak se rozkládá, kde se vstřebává, a co se s ní dál po vstřebání děje.

Toto poznání je důležité hlavně z toho hlediska, abyste si uvědomili spojitost mezi trávením a hubnutím. Také můžete pomocí znalostí z této lekce odhalit možné komplikace, které vám mohou hubnutí ztěžovat (nebo už stěžují).


02 - POZNÁNÍ - SLOŽENÍ POTRAVY

V této lekci se podíváme podrobněji na to, z čeho se skládá naše potrava. Blíže se pak zaměříme na mikroživiny (vitamíny, minerální látky, stopové prvky a enzymy).
Také si zde rovnou objasníme, jestli je při hubnutí důležitější strava nebo cvičení a pohyb.


03 - POZNÁNÍ - SACHARIDY

Tato lekce je věnovaná sacharidům. Dozvíte se: Co jsou to sacharidy. K čemu jsou dobré. Jak se dělí a proč je dobré jejich příjem hlídat. Jedná se o jednu ze stěžejních lekcí pro pochopení následujících videí.


04 - POZNÁNÍ - BÍLKOVINY

Stejnou optikou jakou jsme rozebrali sacharidy, se v této lekci podíváme i na bílkoviny. V této lekci se tedy dozvíte: Proč jsou pro člověka bílkoviny důležité. Jak se dělí. Jaké je jejich trávení a kam v těle putují.


05 - POZNÁNÍ - TUKY

Tuky jsou poslední makroživinou, kterou zbývá ještě samostatně probrat, aby bylo naše poznání o makroživinách úplné. V této lekci se dozvíte, jak to vlastně s tím tukem je, jak se dělí, jak ho trávíme, a v čem nám může být prospěšný.


06 - POZNÁNÍ - TRÁVENÍ

V této lekci se už mimo jiné dozvíte, jak se všechny makroživiny tráví, když přijdou do žaludku společně. Z toho pak už dají vyvodit některé závěry, jako třeba co by se v žaludku potkávat mělo a nemělo. 

Závěrem lekce se pak dozvíte i to, jestli vadí pití při jídle nebo ne.


07 - POZNÁNÍ - BUŇKA A JEJÍ VÝŽIVA

V tukových buňkách se ukládají tuky, což je asi každému jasné. Ale co tomu všechno předchází?
Kde se tam ten tuk vezme? Nebo jakým způsobem tukové buňky rostou? To všechno a ještě víc se dozvíte v této lekci.


08 - POZNÁNÍ - TUKOVÁ TKÁŇ

V této lekci se dozvíte třeba co je to tuková tkáň? Proč a k čemu jí vůbec v těle máme? Jak se měří tuk v těle? Kde se tuková tkáň vyskytuje? A v neposlední řadě se v této lekci dozvíte i to, kdo určuje, na kterých místech budete zrovna vy tloustnout?


09 - POZNÁNÍ - HORMONY

Tato lekce je z hlediska hubnutí opět jednou z těch stěžejních, protože hormony řídí v těle úplně všechno. Ano, i včetně ukládání tuků do tukových zásob, nebo vybírání tuků z tukových rezerv. Probereme si tedy hormony, které nějak blíže s hubnutím a přibíráním souvisí. 

Také se koukneme na to, co konkrétně tyto hormony způsobují, jak fungují, jak to vypadá, když na ně tělo začne být rezistentní, a také, co dělat proto, aby se vám případně citlivost na tyto hormony postupně vrátila.


10 - POZNÁNÍ - METABOLISMUS

Kdo nikdy neslyšel (nebo nečetl) nic o metabolismu, jako by snad ani neexistoval...
Ze všech stran se na nás valí kvantum informací, jak ho zrychlit, jak ho nastartovat, co dělat proto aby se nezpomaloval a tak dále. Co je ale na tom pravdy? A co to vůbec ten metabolismus je?
Kdo ho řídí? Z jakých složek se skládá? Co při jeho zrychlování je a naopak není moc efektivní? 

Na všechny tyto otázky se dozvíte odpovědi právě v této lekci.


11 - POZNÁNÍ - ZBOŘENÍ MÝTŮ ANEB VĚŘTE NEVĚŘTE

Co jsme v předešlé lekci u metabolismu načali, to v této lekci dokončíme. Zboříme si tedy ještě dalších 14 mýtů z oblasti hubnutí, cvičení a zdraví, které by vás lehce mohly zmást, nebo svést z vaší cesty za svým novým lepším já. 

V této lekci se tedy dozvíte odpovědi třeba na otázky typu: Jak je to s tloustnutím, když přestanete kouřit? Je liposukce trvalé řešení nadváhy? Zhubnete díky sklapovačkám břicho? Znamená hubnutí jíst kopce salátů? apod.


12 - POZNÁNÍ - PSYCHOLOGIE

Vaše psychika je další klíčový prvek ke správnému a přirozenému hubnutí, a proto je jí věnována celá tato kapitola. 

Dozvíte se v ní, jak váš mozek pracuje z hlediska mozkových map, a jaké z toho plynou závěry, které vám mohou při hubnutí pomoci. Také si v této lekci řekneme o 4 aspektech, které je při hubnutí dobré mít nakloněné na svou stranu. 

A jako takový malý bonus vám v této lekci prozradím i můj soukromý tip na to, jak dokážu s vysokou pravděpodobností v určité fázi hubnutí odhadnout, jestli nakonec bude dotyčný v hubnutí úspěšný nebo ne.


13 - PRAXE- HLEDÁNÍ MOTIVACE

V této lekci budeme hlavně hledat vaše: Proč to nevzdat...

Také se podíváme na to, jestli je ten správný čas s hubnutím začít. Pokud totiž ne, vaše šance na zhubnutí bude jen mizivá, a to i přesto, že všechno ostatní vám bude hrát do karet.


14 - PRAXE - VÝCHOZÍ STAV

V této lekci si názorně ukážeme, jak a pomocí čeho zaznamenat váš výchozí stav na začátku hubnutí i v jeho průběhu. Jaké jsou nejčastější chyby těchto kontrolních měření. 

Také vám vysvětlím, proč není dobré se při hubnutí pouze vážit, nebo proč není moc objektivní kontrolovat se jen pomocí pohledu do zrcadla.


15 - PRAXE - PLÁN ŠITÝ NA MÍRU

V této lekci se dozvíte, proč je důležité mít při hubnutí plán nebo strategii. 

Také vám ukážu, jak si plán či strategii přizpůsobíte sobě na míru, aby vyhovovala jen vám a zapadla do vašeho běžného dne. Dále si ukážeme, jak zjistíte, kolik kilo byste po sobě mohli po zhubnutí reálně chtít (resp. jaké je vaše ideální váhové rozpětí). 

A také si řekneme, jakým tempem se nejlépe k ideální váze můžete dopracovat.


16 - PRAXE - NECHTE INZULÍN V KLIDU

Pod tímto možná trochu nejasným názvem lekce se neskrývá nic jiného, než že si postupně rozebereme různé stravovací styly (tj. kolikrát denně nejlépe jíst). Řekneme si výhody i nevýhody těchto stylů, a také vám prozradím, jak si vy nejlépe vyberete ten svůj. 

Také si v této lekci řekneme něco o glykemickém indexu a glykemické zátěži, kde závěry plynoucí z jejich logiky můžeme následně chytře využít při výběru, nakupování i vaření potravin sacharidového původu.


17 - PRAXE - CO A KDY JÍST

V této lekci se dozvíte, jak by teoreticky měly být sacharidy, tuky i bílkoviny ve vaší stravě rozmístěny do celého dne tak, aby spolu co nejvíce kooperovaly a pomáhaly vám přirozeně hubnout. 

Tyto poznatky pak převedeme do praxe už s konkrétními surovinami v lekci 21, kdy si ukážeme, jak si váš jídelníček správně poskládat, a hlavně z čeho.


18 - PRAXE - CO A KDY PÍT

Tato lekce plynule navazuje na tu předchozí, akorát už v ní neřeším co máte konzumovat, ale co máte pít. 

Logicky se tak v této lekci zaměříme hlavně na pitný režim, kdy se dozvíte co, kolik a kdy je vhodné pít, a také se podíváme už na konkrétní skupiny nápojů, které si roztřídíme na vhodné a nevhodné. 

Mimochodem se v této lekci dozvíte i to, jestli je při redukci hmotnosti vhodné pít alkohol nebo ne.


19 - PRAXE - JDEME NAKUPOVAT

V této lekci se vydáme na nákup běžných surovin. Některé typické zástupce z oblasti pečiva, masa, mléčných výrobků, ranních cereálií apod. si konkrétně okomentujeme a řekneme si, jestli jsou pro vás vhodné či nikoliv. 

Také se v této lekci s vámi podělím o pár užitečných zásad, rad a typů, které vaše nákupy nejen zrychlí, ale i zjednoduší a zefektivní.


20 - PRAXE - VAŘEČKY PŘIPRAVIT

Jak už název lekce napovídá, tak v této lekci se už pustíme do úpravy a vaření nakoupených surovin. Opět vám nejdříve prozradím pár užitečných typů a triků z oblasti kuchyně a vaření. Potom si probereme vhodné a nevhodné kuchyňské úpravy, kde se mimochodem také dozvíte, proč není přínosné ani efektivní trávit v kuchyni příliš mnoho času. 

A nakonec se podíváme i na přípravu konkrétních surovin jako jsou těstoviny, ryby, rýže, luštěniny apod.


21 - PRAXE - SESTAVUJEME JÍDELNÍČEK

Tato lekce je takový pomyslný zlatý hřeb tohoto kurzu. Ukážu vám v ní už konkrétně, jak si i bez neustálého počítání a vážení čehokoliv stanovíte svou optimální porci. 

Následně si samozřejmě ukážeme i to, jak si můžete jednoduše poskládat své snídaňové, obědové i večerní menu. Všechno jednoduše, logicky, s konkrétními ukázkami, a v souladu s tím, co jsme si říkali v dosavadních lekcích.


22 - PRAXE - (NE)STANDARDNÍ SITUACE

Život nejde vždycky jenom podle plánu, a pokaždé také nemáte možnost nandat si (nebo uvařit si) jídlo svépomocí. Je však nesmysl se takovým situacím vyhýbat. Stačí se s nimi jen dobře popasovat. Jak? To si řekneme právě v této lekci, kde spolu navštívíme mimo jiné oslavu, restauraci, fast-food, nebo třeba i benzínovou pumpu.


23 - PRAXE - STRAVOVACÍ NÁVYKY

Je třeba si přiznat, že stravovací návyky většiny lidí jsou špatné, a hektická doba ani uměle vytvořený nedostatek času na všechno, tomu také moc nepomáhají. 

Pojďme se spolu v této lekci vrátit ke správnému stolování a vědomé konzumaci. Ukážeme si, jak vhodně připravit podmínky pro to, abyste si jídlo opravdu v klidu vychutnali a užili.


24 - PRAXE - ZVEDNĚTE SE Z GAUČE

Ach ano, tato lekce je skutečně o pohybu a cvičení. Dobrá zpráva ale je, že tento pohyb není povinný, a určitě zde ani nepíšu o kruhových trénincích, maratonech ani o zvedání závaží v posilovně. 

Tato kapitola tedy popisuje pohyb v 5 úrovních, kterými můžete postupně projít (pokud máte chuť), ale také jimi procházet nemusíte. Je to jen na vás. 

Každopádně v případě zájmu zde najdete skoro všechno, od běžné chůze až po vysoko-intenzivní intervalové cvičení.


25 - PRAXE - VYSPĚTE SE DO RŮŽOVA

V této velice příjemné lekci se budeme věnovat spánku a odpočinku. Proč? Protože i to je velice důležitá součást vašeho nového životním stylu. 

Řekneme si tedy konkrétně: Jak by měl váš ideální spánek vypadat. Co ho může narušit, nebo naopak co vás k němu přivede. 

Také vám v této lekci prozradím tři zklidňující techniky pro rychlejší usnutí. 


26 - PRAXE - CO TEĎ A CO POTOM

Než se s vámi v této poslední lekci definitivně rozloučím, dám vám ještě pár dobrých rad do života.  Hlavně vám ale také ukážu, jak to všechno zkombinovat dohromady. Tj. Jak byste mohli s hubnutím začít. Jak můžete v hubnutí pokračovat. Ale hlavně také, jak byste si potom svou váhu měli už navždy udržet (což je určitě důležitější, než jen zhubnutí).


BONUSOVÁ LEKCE

V této lekci vám ukážu, jak to, co jsem vám během kurzu doporučoval, aplikuji v praxi a ve svém běžném životě já sám na sobě. 


27 - KDYŽ TO NEJDE PODLE PLÁNU

Tato lekce je teoretická i praktická zároveň. Jedná se principiálně o zcela odlišnou lekci, než byly ty dosavadní. Je to už řekněme takové poslední záchranné lano, které vás zaručeně vytáhne z mrtvého bodu, či neúspěchu. A proč vůbec mluvím o neúspěchu? Protože upřímně - ne každému ten první benevolentní přístup hned zabere. Přiznávám to otevřeně. Lidé jsou různí, a každý má za sebou jiné zkušenosti, jinou hubnoucí historii, jinak nastavené tělo apod. 

A tato lekce je určená přednostně právě lidem, kteří už vyzkoušeli kde co, ale kloudný výsledek nikde. Pokud mezi ně patříte, tak v této lekci spolu zabředneme už trochu do počítání, a podíváme se na hubnutí z hlediska kalorického deficitu, který jako jediný (vědecky ověřený způsob hubnutí) funguje na každého bez výjimky. Nebojte. Opět to bude jednoduché jak na pochopení, tak i na aplikaci do praxe.